
Tidigt under medeltiden utvecklades en form av tävling där riddarna skulle mäta sin förmåga och träna. Från början fanns två tävlingsformer; bohordh (grupper av riddare slogs med varandra, ”sist kvar vann”) och dust (två riddare som möts för att stöta ner varandra med lans). Tornerspel/riddarespel började under 1000-talet i Frankrike och fanns i Norden under 1200-talet. Efter hand utvecklades tornerspelen med regler och formaliserades, mycket för att minska riskerna och undvika dödsfall. Mästerskap ordnades och det som från början var en träning för krig blev efterhand en sport för adeln. Tornerspelen var folkfest där också flera olika grenar utvecklades tillsammans med sidoshower.
Dagens tornerspel i Sverige bygger på ett antal grundläggande grenar som är fastställda i SRS och dessa används vid den årliga rikstorneringen, som även är svenskt mästerskap. Utifrån detta finns mindre varianter vid uppvisningar.
Grunden finns kvar från början av medeltiden; det gäller att kunna vissa upp sin förmåga med häst och vapen samt bjuda publiken på spänning.
På film kan man ha stickade brynjor och plastvapen men inte i verkligheten… Vi försöker återskapa verkliga tornerspel.
Läs mer om Tornerspelsgrenarna. |